25.10.2010
Hikayenin Gücü

Starbucks ilk kurulduğundan beri amacı insanlara günün her saati taze kahve içebilmelerini sağlamaktı ve “instant coffee” olayına karşı bir kesin bir duruş sergiliyorlardı. Önceleri asıl amaç insanlara dükkanda vakit geçirtmek değil anında kahve alıp çıkmalarını sağlamaktı ancak yaşadıkları büyük krizin ardından (Irak savaşına destek verdikleri hikaye) olay epey bir değişti. Ve her Starbucks baristaları önderliğinde kendi “community”sini kurmaya başladı. Artık Starbucks vakit geçirilebilen, sıcak, samimi bir ortama dönüştü, böylelikle de soğukluğundan ve big damn corporationlığından kurtulmuş oldu. Bu büyük değişimin habercisi olan ilk reklam kampanyası “vote” kampanyasıydı. “Seçim günü Amerika’daki herhangi bir Starbucks’a gir ve oy kullandığını söyle bedave kahveni al.” Bu kadar basit.. filmin sonundaki You & Starbucks da aslında Starbucks’ın ne kadar değiştiğinin ve communal olduğunun bir göstergesi.

star2

star1

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Hikaye yeni başlıyor..
Hemen bu kampanya arkasından Starbucks hiç beklenmeyen bir adım atarak kurulduğundan beri karşı durduğu tek şey olan instant coffee işine girdi ve apar topar “Via”yı çıkardı. Via taze Starbucks kahvesi kadar lezzetli “ready brew” kahvesini “Never be without great coffee” sloganıyla lanse etti. Lansmanın ardından tek bir kampanya yaptı o da herkesin Via deneyimini anlattığı bir internet sitesi.
Ama Via’nın bu kadar tutmasının tek sebebi baristoların müşterilerine anlattıkları gerçek bir hikaye. O da Starbucks’ın kurucusunun Via’yı bir anda kanserden kaybettiği ürün geliştirme müdürü için çıkardığı. Starbucks’ın ilk kurulduğu yıllarda (Starbucks San Diego’da tek bir dükkanken) ürün geliştirirken baristolar bazı ürünlerde oldukça zorlanıyorlarmış, dükkana müşteri olarak gelen bir adam hemen o anda dünyanın en güzel macchiatosunu yapınca Howard Schultz onu hemen ürün geliştirme müdürü olarak işe almış. Sonrasında bu adam instant coffeeyi de taze kahve kadar lezzetli yapabileceğini iddia ederek VİA’nın tarifini bulmuş. Howard bu ürünü çıkarmaya senelerce zaman bulamamış, ardından geçen sene adam kanserden ölünce apar topar ürünü adamın adıyla Via olarak lanse etmiş. Bu kadar basit ve etkili.

star3

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Etiketler : , ,

Kategori : lorem, ipsum, sitamet