Rusya’nın Sochi kenti 2014 yılı Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapıyor. Bunu duyurmak için de çeşitli kampanyalar düzenliyor bir tanesi de eğlenceli bir YouTube oyunu.
Kullanıcı YouTube sitesine ilk girdiğinde, kayak yapan bir sporcunun videosuyla karşılaşıyor arkasından site bir kayak pistine dönüşüyor ve webcam ya da klavyenin tuşlarıyla bir kayak oyunu oynuyor.
Bir katı yağ markası olan Lurpark yeni “Kitchen Odyssey” kampanyasıyla “iyi yemekler Lurpark hak eder” konumlandırmasını bir adım öteye taşıyor. Kampanya, tüketicileri, zayıf, mutsuz ve çok aç anlarında kötü ve bilinçsizce yapılmış yemek seçimlerinden kurtarmak için onlara ilham vermeyi amaçlıyor.
Kampanya ilk olarak diğer katı yağ markalarının reklamlarından çok farklı bir tarzda çekilmiş, aç bir adamın kahvaltı hazırlamasını anlatan bir reklam filmiyle başladı.
Ardından basın ilanları ve outdoor …
Ardından Facebook ve Twitter’da “The Hungry One” adı altında hayranlarına ve takipçilerine sıkışık zamanlarda Lurpark’lı yemek önerileri vermeye başladı.
“The Hungry One. A force for good, saving you at your moment of dinner-in-a-box or crisp-sandwich weakness.
Let The Hungry One help you at breakfast time, dinner time and yes, even coming home from the pub time.”
Avusturalya’da aşırı hızdan kaynaklanan çok sayıda ölümlü kazalar yaşanıyor. Bunu engellemek için yeni bir sosyal medya kampanyası başlatıldı. Avusturalya’da “Hız” (Speed) isimli bir kasaba Facebook’tan 10 bin tane “like” aldığı takdirde ismini Hız’dan Hızöldürür’e (Speedkills) dönüştürecek.
Bunu duyurmak için önce insanları harekete çağıran bir reklam filmi yaptı, arkasından da Facebook sayfası üzerinden kendi kasabasını anlatan birçok kısa film yayınladı. Kampanyanın samimiyeti ve gerçekliği Avusturalya halkının hemen harekete geçmesini sağladı ve kampanya 13 Ocak 2011 tarihinde başlamasına rağmen Facebook’ta 20 bine yakın “like” aldı ve ismini “Hızöldürür”e çevirdi.
Kullanıcılar Facebook sayfası üzerinden bu bilinçlendirme kampanyasını hayata geçirenlere binlerce kez teşekkür etti.
BMW’nin 2001 yılında The Hire serisini (Clive Owen’ın başrolünde yer aldığı sadece internet üzerinden yayınlanan kısa filmler) hayatımıza sokmasıyla birlikte bir çok marka, internetten kısa filmler ya da “webisode”lar yayınlamaya başladı. Ancak hiçbiri The Hire kadar ses getiremedi.
Bu gerçeğin farkında olan Aston Martin, yeni 4 kapılı modelini tanıtmak için 2011’in ilk günlerinde bir film teaserı yayınlamaya başladı. Ardından kendi internet sitesi üzerinden 3 bölümden oluşacak olan “Aston Martin Rapide” adlı filmin ilk 6 buçuk dakikalık bölümünü yayınladı. Filmin yayınlanmasıyla birlikte Twitter’da filmin karakterlerinin profilleri oluşturuldu ve hikaye o profiller üzerinden anlatılmaya başlandı.
Ayrıca her bölümde izleyiciler için özel kodlar yerleştiriliyor ve internet sitesinde bu kodları kullananlar özel armağanlar kazanıyor.
Film, oldukça çekici, görev peşinde koşan 4 tane “Briton”un maceralarını anlatıyor. Filmin 2. Bölümü 19 Ocak, 3. Bölümü de 26 Ocak’ta yayınlanacak.
Twitter Profilleri : @eric_rapide, @john_rapide, @mb_rapide and @simon_rapide
iPhone’nun ilk çıktığı zamandan beri tek çalıştığı GSM operatörü AT&T ikeni iPhone 2011’den itibaren Verizon’la da anlaştı. T-Mobile ise iPhone anlaşmalarının dışında kaldı.
T-Mobile de bu anlaşmalar gerçekleştikten sonra yeni 4G kampanyasını “iPhone – AT&T – Verizon” üçlüsü üzerinden yaptı. Kampanya, klasikleşmiş Apple – PC reklamlarının bir uyarlaması olarak kurgulandı. Uyarlamalar, T-Mobile’ın 4G hızının AT&T ve Verizon’dan daha yüksek olduğunu anlatıyor.
Kampanyanın ilk reklam filmi televizyonda yayınlandıktan sonra, devam filmleri YouTube üzerinden yayınlanıyor.
Prius, özelikle ABD’de çevreciliğin sembolü olarak kullanılan ve Toyota’nın hayranı çok hibrit modeli. Marka, hayranlarını aktif tutmak ve onları memnun etmek için sürekli yeni aktiviteler geliştiriyor.
Şu andaki aktivitesi, Facebook ve internet sitesi üzerinden kullanıcılara yeni çıkaracağı modellerine verilecek olan ismi oylatmak. Bunun yanında, Prius’u bir marka ismi olmaktan çıkartıp, hibrit arabaların jenerik ismi yapmak için, kelimenin çoğul halini buldurmak: “Prius’un çoğulu ne olur?” (What is the plural of Prius?)
Reklamlarda kullanılan ‘bira içicileri’ genelde ya parti adamları ya da umursamaz ve rahat adamlar oluyor. Heineken yeni kampanyasıyla biranın bu algısını değiştirmeyi hedefliyor. Viral olarak yayınlanan “The Entrance” filmi yeni Heineken adamını sevimli ve cool biri olarak tanıtıyor. Heineken markasını da daha önce hiçbir bira markasının yapmadığı kadar ‘hipster’laştırıyor.
Kampanya tamamen YouTube ve Facebook üzerinde dönüyor. The Entrance filmindeki tüm karakterlerin kendilerine ait sırları var; bu sırları insanlara anlatmak için her bir karaktere özel kısa filmler çekiliyor ve bir hikaye oluşturuluyor. Bu filmler de Heineken YouTube kanalından ve Heineken Facebook sayfasından her gün yayınlanıyor.
İnsanın gördüğü her şey, hayatının en önemli parçalarını oluşturuyor, ancak herkesin tanıklık ettiği hayatı, kendi gözleri ile gördükleri güçte paylaşma şansı yok. Bu yüzden, Intel, Visual Life kampanyası kapsamında, canlı olarak tanıklık edilen görsellerin gücünü, işletim sistemi ile bilgisayarlara yansıtıyor.
Intel, yeni kampanyasına, “görsel hayat”ı anlatan ve sonunda tüketicileri görsel hayatlarını paylaşmaları için intel.com/visuallife sitesine gönderen bir reklam filmiyle başladı. Facebook’la da bağlantılı olan bu site üzerinden, insanların görsel hayatlarını video ve fotoğraf ile paylaşabilecekleri bir platform oluşturuldu. Intel de, belirli sürelerle görsel hayata katkıda bulunan insanların kısa filmlerini çekip, sitede yayınlamaya başladı. İlk filmi ise ‘The Sartorialist’ ile çekti.
Japonya’da piyasaya sunulan yeni nesil dokunmatik otomatlar, satın alma deneyimini eğlenceli hale getiriyor. Otomatlar, kullanıcının yaşını ve cinsiyetini teşhis ettikten sonra, kullanıcı için en uygun içeceği öneriyor. Stokta kalmayan ürün ise, ekranda gözükmüyor.
İnteraktif otomatların, normal otomatlara göre yaklaşık 3 kat daha fazla iş yapması gücünü, “Oyna&Satın al”(Play&Buy)’dan alıyor.
Amazon “transumerların” (satın aldıkları hiçbir şeyin boşa gitmesini istemeyen, her aldıkları ürünü değerlendirmeye çalışan, rasyonel alışveriş yapan tüketiciler) kendisinden daha çok alışveriş yapmasını sağlamak için “Bilgisayar Oyunu ve DVD Takası”ndan sonra yeni bir uygulama başlattı. Yeni kitap satın almanın “transumerların” doğasına aykırı olduğunu keşfeden Amazon, artık sadık müşterilerinin siteden satın almış olduğu kitapları, onlardan geri satın alıyor. Bu uygulamayla birlikte Amazon, “transumer” olarak nitelendirilen tüketicilerin, kitapları 2. el ya da kütüphaneden almak yerine Amazon’dan almalarını sağlamayı hedefliyor.
LG’nin yaptığı tüketici araştırmalarına göre Amerikalıların %80i karşılaştıkları her türlü haberin kötü olmasından çok şikayetçiler. Duydukları, okudukları, izledikleri haberlerin hep kötü ve moral bozucu olması onları daha pesimist bir hayata itiyor görüşündeler. LG de hem bu içgörüden hem de “Life’s Good” mottosundan yola çıkarak New York City’nin göbeğine, Times Square’e, iyi haber elçişi ilan ettiği Gil karakterini bir interaktif billboarda yerleştirdi. Gil bu bu billboard sayesinde sürekli dünyanın her yerinden gelen iyi haberlerle güncelleniyor ve billboardun yanından geçen insanlar da Twitter, Facebook aracılığıyla oraya güzel haberler gönderebiliyor (geçen gün evlenme teklifi bile yaşandı). YouTube’da billboardun halk tarafından çekilmiş bir çok videosu bulunuyor.
Ikea şuan bloglarda oldukça fazla konuşulan ve “the next best thing” olarak tanımlanan bir iPhone, iPad aplikasyonu çıkardı. Bu aplikasyondan şerefe yapmak için hem kendin hem de iPhone sahibi arkadaşın birer bardak seçiyorsunuz ve bu bardakları şerefe yapmak istediğiniz bir anda tokuşturuyorsunuz. 2 telefon birbirine dokdunuğu an bir “çıınn” sesi çıkarıyor ve hemen o anda bir fotoğraf çekip şerefe yapan 2 kişinin Facebook, Twitter profilleri birbirlerinin telefonlarına düşüyor, bu özel şerefe anı da hemen Facebook ve Twitter sayfalarında paylaşılabiliyor.